WAAROM DIT ZWARTBOEK? – MENSEN IN DE KNEL
Oorspronkelijk was het de bedoeling om de verhalen in kaart te brengen van de economisch daklozen: over wie hebben we het en hoe zijn ze in deze situatie gekomen. Maar elke keer kwam de vraag naar boven: ‘Wat is eigenlijk het verschil tussen economisch daklozen en andere daklozen?’ We zijn tot de conclusie gekomen dat er geen verschil is. Want wanneer je economisch dakloos bent, zal het niet lang duren voor je echt dakloos bent. Een harde conclusie maar bittere realiteit.
Voorwoord Zwartboek SP WFO
We hebben mensen geïnterviewd die economisch dakloos zijn geworden, we hebben arbeidsmigranten geïnterviewd, we hebben jongeren gesproken uit de jeugdzorg, ook zonder begeleiding, we hebben gesproken met een scala aan mensen. We hebben gesproken met hulpverleners die bemoeizorg leveren, met een medewerker van het Startpunt Hoorn en met de straatpastor uit Hoorn.
Aan de mensen zonder huis hebben we vragen gesteld als:
• Hoe ben je in deze situatie gekomen?
• Heb je hulp gevraagd en heb je hulp gekregen? En hielp dat?
• Hoeveel jaar sta je ingeschreven voor een woning en hoe lang moet je nog
wachten?
• Wat doet de dakloosheid met je en met je kinderen?
• Is de daklozenopvang een tijdelijke oplossing?
• Hoe zie je jouw toekomst voor je?
• Voel je je gesteund, gezien, veroordeeld?
De conclusie die we hebben getrokken is dat in Nederland het lijntje tussen een dak boven je hoofd hebben en dakloos worden flinterdun is. Ook bij ons in de regio. Het kan jou overkomen, je vader, je moeder, je kind, je vriend of vriendin. Echt iedereen. En toch leeft het beeld nog bij veel bestuurders, raadsleden en beleidsmakers dat dak- of thuislozen hun kansen niet hebben gepakt, hun mogelijkheden niet hebben benut, dat zij het aan zichzelf hebben te danken. Kortom, je bent een loser als je in deze situatie terecht komt.
Download en lees Zwartboek WFO hier en druk op de link
Abonneer je hier op onze nieuwsbrieven