Hierbij een artikel uit het Noord Hollands Dagblad over het bodemonderzoek in de Begoniastraat Bloemenbuurt Enkhuizen:
In opdracht van Welwonen zijn in de Begoniastraat in de Bloemenbuurt in Enkhuizen maandag grondmonsters genomen.
Het bodemonderzoek, dat met de hand werd verricht in zowel voor- als achtertuinen van bewoners, is onderdeel van de nieuwbouwplannen die de woningstichting heeft in dit deel van de wijk. Bewoners van woningen die het betrof hebben vooraf een brief gekregen, waarin hen is gevraagd de poort naar hun achtertuin open te laten en afstand te houden van de onderzoekers in verband met het heersende coronavirus.
De verwachting is dat uit het onderzoek blijkt dat de grond in de Bloemenbuurt op meerdere vervuild is, zoals al eerder uit onderzoeken duidelijk werd. Welwonen heeft daar in de voorgestelde nieuwbouwplannen al rekening mee gehouden.
Zink en pfas
Niettemin is Widia de Jong, voorzitter van de Huurdersstichting Bloemenbuurt, benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek. ,,Wij willen bijvoorbeeld graag weten of er onderzoek wordt gedaan naar zink of pfas.’’ De Jong heeft geen moeite met het onderzoek, maar vindt het wel jammer dat de huurdersstichting niet vooraf is ingelicht over het nemen van bodemmonsters. ,,Dat hebben wij vernomen van mensen in de Begoniastraat, die een brief hebben gehad. Ze hebben zelf om samples gevraagd, maar daar begonnen ze niet aan, werd hen verteld. Het is goed dat ze dat onderzoek doen, maar wij voelen ons wel een beetje overvallen. Wij worden geacht de spreekbuis te zijn in de wijk, dan is het toch raar als je van niets weet.’’
Dat de boel vervuild is, daar is De Jong van overtuigd. ,,Dat is al eerder in de hele buurt vastgesteld. Als je hier na een regenbui door de steeg loopt komt er heel vies, olieachtig spul naar boven, heel drabberig. Het lijkt me goed als ze de bewoners zelf ook laten weten wat ze vinden.’’
Nieuwbouw
Welwonen heeft al geruime tijd de plannen voor renovatie en nieuwbouw van de Bloemenbuurt op de plank liggen. De woningstichting wil de bewoners graag duidelijkheid geven over wanneer er wat gaat gebeuren in de wijk, die dringend aan een opknapbeurt toe is. Maar daarvoor is eerst groen licht van de gemeente nodig, die tegelijkertijd het ’grijs en groen’ in de wijk wil aanpakken en daar budget voor beschikbaar moet stellen. En dat laat nog op zich wachten.
September vorig jaar, tijdens een bewonersavond, gaven de bewoners aan dat ze het allemaal te lang vinden duren. Omdat de wijk op de nominatie staat voor nieuwbouw en renovatie wordt er niets meer opgeknapt. Welwonen hoopt voor de zomer op duidelijkheid van de gemeente. ,,In de tussenliggende tijd willen we zoveel mogelijk voorbereidend werk doen. Dit bodemonderzoek is daar onderdeel van, dus dat pakken we nu vast op’’, aldus woordvoerder Anita Muskee.
De wijk krijgt 112 nieuwe woningen, de rest wordt opgeknapt.
Bron: Noord Hollands Dagblad Foto’s: HSBBE